Astăzi (30.03.2018) SRI a publicat protocolul încheiat cu Parchetul General în 2009. Vor urma în spațiul public multe păreri, interpretări, analize peste analize, comentarii la comentarii și multe apăsări de tastatură.
Unii vor zice că nu e nicio problemă în aceste protocoale. Alții vor găsi tot felul de date din care să scoată faptul că justiția nu a fost independentă ci controlată până la ultima virgulă. Adevărul însă nu poate fi stabilit de niciun părerist. Fie el profesionist sau unul de ocazie.
Singura instituție ce poate spune dacă independența justiției a fost încălcată prin semnarea acestor protocoale și modul în care ele au fost aplicate este Consiliul Superior al Magistraturii. Acest atribut al CSM este dat de Constituția România care, la articolul 134, alineatul 4 specifică: ”Consiliul Superior al Magistraturii îndeplineşte şi alte atribuţii stabilite prin legea sa organică, în realizarea rolului său de garant al independenţei justiţiei”.
Ca să aflăm cu toți cât de afectată a fost sau nu justiția prin aceste protocoale am sesizat astăzi CSM pentru a da un răspuns în acest sens. Până la emiterea concluziei CSM este de preferat ca toți păreriștii să se abțină în a emite ”adevăruri”. Nu de alta dar astfel de concluzii neprofesioniste nu fac altceva decât să alimenteze spațiul public cu tot felul de idei care nu au în spate nicio bază legală. Chiar astfel de opinii și păreri acuzatoare pot duce la afectarea independenței justiției.
Comentarii