fbpx

Lucian Daniel Stanciu-Viziteu

După finalizarea Liceului Teoretic de matematică-informatică, mi-am continuat studiile în cadrul Facultătii de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica București pe care le-am absolvit în 2007. Dorind să îmi lărgesc aria de cunoștințe și după ce am fost dezamăgit de oferta post-universitară din România am plecat în Franța pentru a-mi desăvârși studiile. Acolo am terminat ca șef de promoție un masterat în Statistică și Finanțe în orașul Grenoble. Această performanță m-a calificat pentru obținerea unei burse de studiu doctorale. Astfel, am început drumul spre a cerceta legătura între iraționalitățile investitorilor și formarea prețurilor în piețele de capital. După 3 ani și jumătate de studiu aprofundat am obținut titlul de doctor în Finanțe al Universității din Grenoble cu calificativul cel mai înalt "Summa cum laudae".

În perioada acestor studii doctorale am predat cursuri universitare de la nivelul primului an de licență până la nivel de doctorat. După ceremonia de acordare a titlului de doctor am fost invitat la o renumită Universitate din Paris pentru a crea și conduce un departament de cercetare de nivel înalt în finanțe comportamentale. Așa cum plănuisem de la începutul plecării in Franța, am pus punct experienței în Diaspora am revenit în țară care m-a format pentru a-i pune la dispoziție toată energia, entuziasmul și educația mea.

Pentru că era o decizie predominant subiectivă, am motivat-o profesorului meu îndrumător de doctorat printr-o singură frază: "Vă mulțumesc pentru oferta de post de conferențiar la Paris, dar sunt nevoit să o refuz. Vreau să acord o șansă României". Am revenit în România în 2013 și m-am stabilit împreună cu familia, soția și cele două fete de 2 și 4 ani, în orașul Bacău. Din 2013 sunt consultant independent  pentru companii și persoane fizice în domeniile statistică, informatică și finanțe. După 3 ani de zile de readaptare la realitățile românesti am realizat că nici eu și nici copiii mei nu putem avea un viitor liniștit și normal din cauza clasei politice actuale. Eu cred în "Romania mea dragă, ea este țara în care toți ne simțim protejați, iubiți, îngrijiți și valorificatți".

Din păcate, clasa politică actuală, în totalitatea ei, mi-a demonstrat că nu este capabilă să realizeze acest deziderat. Mai mult, reușește să alunge tinerii care ar putea contribui la dezvoltarea țării. Din acest motiv mi-am început cariera politică.

Pe lângă studiile academice în timpul studiilor universitare, din 2003 în 2007, am înființat o asociație studențească numită Asociația Studenților pentru Studii Alternative. Acolo am condus și organizat echipe multidisciplinare de studenți. Împreună cu ei am construit roboți autonomi și am participat la competiții mondiale de robotică pentru amatori, numit Eurobot. În timpul studiilor post universitare în Franța, din 2007 în 2013, am fost jucător în echipa de rugby a Universității din Grenoble. Am apreciat acest joc deoarece clădește caracterul și poate crea un spirit de echipă extraordinar. Îmi doresc și voi lupta pentru promovarea acestui minunat sport și în România. Pe lângă competițiile de rugby am avut plăcerea de a practica stilul de artă marțială numit Muay-Thai. De la întoarcerea în Bacău în fiecare săptămână joc baschet cu o echipă de prieteni și amici. În 2013 am participat la o competiție de finanțare pentru start-up-uri și am câștigat un grand. Cu acea finanțare am început prima fabrică de izolatori termici din lână de oaie din România,www.izomiorita.ro.