fbpx

Consilierii locali iau decizii cu ochii închiși

  • Home
  • general
  • Consilierii locali iau decizii cu ochii închiși

În era informaticii transparența decizională din administrațiile publice este total absentă. Astăzi am asistat la o ședință de Consiliu Local desfășurată în comuna Parava, județul Bacău.

Consilierii aveau de dezbătut și aprobat, opt hotărâri menite să asigure desfășurarea insituției și dezvoltarea comunității: bugetul de execuție, probleme legate de apă, canalizare și gunoi menajer dar și majorarea salariilor angajaților din aparatul administrativ. O ședință obișnuită la finalul căreia comunitatea ar fi trebuit să mai facă un pas înainte spre o viață decentă.

 

Din păcate realitatea a fost cu totul alta. Ședința a început prin încălcarea gravă a legii 52/2003, privind transparența decizională în administrația publică. Chiar dacă la Art. 7 din lege se precizează că: ”În cadrul procedurilor de elaborare a proiectelor de acte normative autoritatea administraţiei publice are obligaţia să publice un anunţ referitor la această acţiune în site-ul propriu, să-l afişeze la sediul propriu, într-un spaţiu accesibil publicului şi să-l transmită către mass-media centrală sau locală, după caz. Autoritatea administraţiei publice va transmite proiectele de acte normative tuturor persoanelor care au depus o cerere pentru primirea acestor informaţii”, acesta a fost încălcat în totalitate.

 

Pe site-ul Primăriei Parava nu a fost publicată ordinea de zi. La avizierul Primăriei nu exista nicio informare cu privire la hotărârile ce urmau a fi dezbătute și votate. Consilierii Locali aveau doar o foaie A4 pe care erau notate cele 8 puncte de pe ordinea de zi. Nicio mapă a proiectelor, nicio expunere de motive, nicio notă de fundamentare, nimic.

Singurul care avea mapa proiectelor era primarul. Este drept că a citit însă cu mare grijă fiecare cuvânt din aceasta. O muncă titanică și o pierdere de timp care nu a dus la nicio dezbatere reală și nici la soluții constructive. 80 la sută din acest timp a fost dedicat citirii expunerilor de motive și a notelor de fundamentare. La sfârșitul lecturii consilierii erau rugați să voteze. Este greu de înțeles cum au putut vota acei consilieri hotărârile în condițiile în care abia atunci au aflat despre ce urmează să voteze.

 

Mi-e greu să cred că deciziile au și un gir al comunității având în vedere că niciun cetățean nu a putut face recomandări, conform legii, pentru că nimeni din comună nu a avut acces la ce urmează să dezbată și să voteze aleșii. Legea este clară și nu lasă loc de interpretări. Transparența este obligatorie și nu opțională. Întâmplător, sau nu, în comuna Parava majoritatea politică este deținută de PSD. Înțeleg că o lipsă de informare îi ajută să guverneze local mult mai ușor, fără să mai fie nevoiți să dea explicații în fața cetățenilor însă legea spune altceva.

 

Lucrurile nu pot continua așa. Cetățenii sunt îndreptățiți să știe ce fac aleșii lor. Aleșii au și ei dreptul să știe din timp ce urmează să voteze. Parava este doar un exemplu. Sunt convins că mai sunt situații similare și în județ dar și în țară. Pe cei care știu de existența unor astfel de situații îi rog să ne semnaleze problema.

Orice cetățean are în USR un sprijin.

Tags: