fbpx

România digitală, un supersonic fără pasageri

  • Home
  • economie
  • România digitală, un supersonic fără pasageri

Primăvara anului 2018 începe cu bine. România este codaşa Europei în ceea ce priveşte index-ul economiei şi societăţii digitale. Comisia Europeană calculează anual acest index care înglobează indicatori relevanţi ai performanţei şi competitivităţii digitale.

De ce este bine?

Pentru că, orice am face, putem doar să creştem în aceste clasamente. Pur şi simplu avem foarte puţine capitole unde mai putem scădea. Ne rămâne doar să recuperăm decalajele faţă de restul ţărilor europene. Nu este simplu. Sunt foarte multe. Dacă vrem însă să nu rămânem codaşi şi la acest capitol, suntem obligaţi să luăm măsuri urgente.

Partea cea mai bună din statistica prezentată de Comisia Europeană este că avem o infrastructură de mare viteză ce ocupă în acest moment un onorant loc doi în rândul ţărilor UE. Problema este că nu reuşim să o folosim încă suficient – ne lipsesc inovaţiile, inovatorii şi antreprenorii în domeniu. De asemenea ne lipseşte educaţia şi cultura la nivel de masă care să solicite aceste servicii. Este ca şi cum am avea un vehicul digital supersonic dar care este aproape fără călători, mulţi neştiind că există un astfel de vehicul accesibil.

Lucrul care ne lipseşte însă cel mai mult este implicarea celor care creează un cadru legal menit să încurajeze inovaţiile, inovatorii şi antreprenorii. Adică o clasă politică care să fie conştientă de problemele pe care le avem la acest capitol şi capabilă să facă legi menite să le rezolve. Dacă vorbim de politic este absolut necesar să ne uităm şi în curtea Guvernului. El este cel care poate veni cu măsuri menite să crească gradul de educaţie al populaţiei dar şi creşterea gradului de cultură pentru accesarea serviciilor de tip IT. Ar fi păcat de locul doi ocupat astăzi de România în Europa la viteza de Internet.