fbpx

De ce NU vor pesediștii să finalizăm cât mai repede spitalul municipal

  • Home
  • Stiri
  • De ce NU vor pesediștii să finalizăm cât mai repede spitalul municipal


De ce NU vor pesediștii să finalizăm cât mai repede spitalul municipal

• De multe ori în ultimii ani am văzut politicieni care acționează cu ură împotriva interesului public, doar pentru că o altă formațiune politică sau un alt politician ar putea câștiga.

La nivel declarativ, ne spun că vor să construiască spitale, să renoveze școli, să construiască grădinițe, însă atunci când văd că alții încearcă să facă aceste lucruri se opun din răsputeri. Cel mai bun exemplu: ieșirea publică a președintelui CJ, Valentin Ivancea. ​

• Ivancea refuză acum să plătească partea Consiliului Județean către constructor pentru etajele 4 și 5 ATI Covid din Spitalul municipal, iar mizele sale nu sunt decât politice.

1. Ivancea vrea să lovească în Primăria Bacău sperând că astfel va crește șansele candidatului PSD peste 3 ani.

2. Ivancea vrea să transfere controlul asupra Spitalului Municipal de la Municipiul Bacău la Consiliul Județean.

3. Ivancea lovește în băcăuani sperând că astfel va lovi în mine.

• Faptul că Ivancea vrea să lovească în mine nu mă deranjează. Ăsta e jocul politic, am înțeles mai greu cum funcționează politica, dar am înțeles. Dar faptul că lovește în băcăuani este inadmisibil, iar eu asta nu pot accepta!

Acest spital a fost construit în cea mai mare parte cu banii plătiți de cetățenii din municipiul Bacău. Și trebuie să rămână al băcăuanilor.

• De aceea, voi veni cu clarificări pentru ca orice om de bună-credință să înțeleagă situația:
• Ivancea a venit neinvitat la o ședință tehnică a primăriei cu proiectantul spitalului, asta deși CJ nu a avut nicio implicare în acest contract de proiectare al spitalului nostru! Ivancea și-a făcut repede câteva poze și a ieșit apoi public acuzând faptul că prețul pentru finalizarea etajelor ATI Covid este mai mare decât cel stabilit inițial.

• Pesediștii se fac încă că uită că în timpul stării de urgență s-a stabilit la nivelul Guvernului ca investițiile în infrastructura de sănătate să se facă cât mai rapid, cu estimări inițiale, urmând ca ulterior, în funcție de stadiul lucrărilor și de actualizarea plăților, constructorul să fie plătit în funcție de cât a cheltuit.

• Când a început investiția in etajele 4 și 5 cu destinație ATI Covid, una extrem de necesară pentru situația pandemică, Primăria municipiului Bacău și Consiliul Județean au semnat un parteneriat, astfel încât fiecare parte să acopere 50% din devizul final. La finalizarea lucrărilor, devizul a crescut cu aproximativ 20%. Cauzele sunt multiple: estimarea inițială nu a fost exactă, prețul materialelor de construcții a crescut, etc.

• Devizul actualizat pentru aceste lucrări la etajele 4 și 5 a fost acceptat recent de Consiliul Local cu voturile tuturor consilierilor, inclusiv a celor de la PSD, care au înțeles situația. Cu toate acestea, Ivancea refuză să plătească ceea ce CJ și-a asumat printr-un document oficial și insinuează astfel că toți consilierii au votat o ilegalitate. Realitatea juridică arată însă că cei 4 consilieri PSD, ca și toți ceilalți, au votat un proiect legal. E absolut ridicol să vedem că Ivancea îi acuză chiar pe consilierii locali PSD că au votat o ilegalitate!

Mai mult, in cadrul comisiei de negociere din cadrul procedurii de achiziție a lucrărilor la etajele 4 și 5 ati covid au făcut parte chiar angajati ai CJ. Practic domnul Ivancea ii acuza și pe aceștia de ilegalitați. Oare cum se simt acești oameni pe care ii are in subordine acum?

• Miza lui Ivancea este însă alta: el vrea să preia controlul asupra acestui spital și să-l transfere de la băcăuani către camarila sa de partid, și sa facă asta si fără sa plătească ceea ce își asumase. Nu voi accepta niciodată acest lucru.

De când am devenit primar, am avut numeroase întâlniri, atât la nivel de conducere a Guvernului cât și cu miniștrii Sănătății, pentru a mă asigura că vom avea finanțare pentru finalizarea întregului spital și integrarea lui cât mai rapid în circuitul medical. Chiar ieri am avut discuții cu ministrul Sănătății și am reușit împreună să integrăm finalizarea spitalului în PNRR.

• În concluzie, Ivancea refuză să-și respecte angajamentul luat prin contractul de asociere pentru etajele ATI Covid, o atitudine tipic pesedistă.

• Este foarte important ca băcăuanii să știe și cum s-a ajuns la acest angajament între Primărie și CJ. Cele două instituții au înființat la începutul lui 2020 o comisie comună, din care au făcut parte specialiști și reprezentanți ai Primăriei și ai CJ. Anumite persoane care au făcut atunci parte din comisie lucrează chiar și acum la CJ, iar Ivancea se poate consulta oricând cu ei. Lucrările au fost executate de SSP, iar în Consiliul de Administrație al SSP de la acea vreme erau persoane susținute de PSD, inclusiv administratorul public al județului.

Deci pesediștii sunt primii care știu cum și ce s-a lucrat acolo, în ce condiții, la ce prețuri și la ce calitate.

• Dacă în acest caz a existat cea mai mică încălcare a legii, atunci pesediștii care s-au aflat la conducere trebuie să răspundă. Ivancea le poate face plângere penală sau chiar să-i premieze, că doar vorbim de PSD aici.

• Toate acestea arată că ura pesediștilor față de băcăuani îi face să acționeze haotic și penibil. Au ajuns să acuze un primar care și-a preluat mandatul în octombrie 2020 de lucrurile pe care le-ar fi făcut chiar ei, pesediștii, în martie 2020. Au ajuns să își acuze proprii consilieri că au votat ceva ilegal.

Vom găsi resurse să plătim diferența de
bani pentru etajele 4 si 5 ati covid pe care Ivancea și PSD nu vor să o mai achite, încălcându-si din nou propriul cuvânt cât si hotărârile CJ. Nu mă mai miră caracterul acestor oameni care nu ar ezita să chefuiască și să plece fără să achite nota, după ce am văzut cu toții că sunt în stare să publice mesaje private oricând propriul lor interes o dictează.

• Pentru mine scopul este unul singur: ca Spitalul municipal să fie finalizat cât mai repede și să fie util tuturor băcăuanilor care au nevoie de servicii medicale moderne.

Atât și nimic mai mult. Și nu voi accepta niciodată ca ura acestor oameni față de băcăuani să întârzie modernizarea orașului nostru.

Source