Lucian Daniel Stanciu-Viziteu pentru primăria Bacău

Așa cum mulți dintre dumneavoastră ați anticipat, am fost desemnat candidatul USR la Primăria Bacău. Este o candidatură care mă onorează și vreau să le mulțumesc colegilor care m-au votat, celor care sunt acum alături de mine și tuturor membrilor și simpatizanților care au încredere în mine și în organizația USR Bacău – pe care împreună am clădit-o.

Din momentul în care am intrat în politică, am considerat ca administrația locală îți oferă cel mai bun cadru de analiză și de rezolvare a problemelor cu care se confruntă cetățenii. Administrația locală, prin instituțiile sale, te aduce cel mai aproape de oameni și de traiul de zi cu zi al acestora. Prin urmare, pentru mine este un pas firesc candidatura la alegerile locale din 2020. Știu și pot să conduc administrația locală în folosul dumneavoastră. Experiența din Parlamentul României mi-a arătat că PSD trebuie înlăturat imediat! Orice zi în care PSD are putere de decizie lasă în urmă o catastrofă pentru români.

Programul politic, pe care mi-l voi asuma în campania electorală din 2020 este unul complex, care atinge toate aspectele relevante și, de aceea, prioritatea mea în perioada următoare va fi punerea în dezbatere publică a acestui program. Vreau ca fiecare locuitor al Bacăului să aibă posibilitatea să fie parte a reconstrucției orașului nostru. Pentru că asta vom face împreună, din iunie 2020! Vom reconstrui Bacăul și îi vom reda frumusețea și măreția pe care PSD si actualul primar le-a distrus!

Prioritatea strategiei mele de dezvoltare a orașului Bacău este dezvoltarea economică. Sunt un om care provine din mediul privat și care știe cât de importantă este predictibilitatea economică pentru funcționarea unei comunități. În acești aproape 4 ani de administrație PSD, orașul nostru a devenit o ruină. La propriu.

Pentru a redresa această situație, am decis să candidez la Primăria municipiului Bacău cu obiectivul principal de a relansa motoarele economiei băcăuane. Mi-am propus ca în mandatul meu băcăuanii să prospere și să se bucure de rezultatul muncii lor acasă la ei.
Avem nevoie de transparentizare și debirocratizare și asta voi face din prima săptămână a mandatului meu. Pentru ca cetățenii să aibă un control real asupra banilor lor este nevoie de deschidere totală.

Voi dezvolta infrastructura publică pentru a facilita investițiile capitalului autohton, pe care îmi voi concentra atenția cu prioritate. Capitalul din afara României va suplimenta necesitățile orașului nostru, necesități pe care capitalul autohton nu le poate acoperi.  Ca acest lucru să se întâmple, toată administrația publică locală trebuie să fie una care să vină în întâmpinarea nevoilor și cerințelor antreprenorului. În mandatul meu va exista tolerența zero la orice fel de acte de coruptie. Pentru a vă asigura de acest lucru voi implementa, în cadrul Primăriei cât și în toate instituțiile din subordinea Primăriei, sistemul de management anti-coruptie ISO 37001.Acest standard international de management, o premiera pentru municipiul Bacău, include cele mai bune practice mondiale in domeniu si asigură reducerea drastică a riscului de apariție a actelor de corupție în Primărie, la orice nivel de responsabilitate. Prin certificarea la acest standard nu doar că vom elimina corupția dar vom asigura toți partenerii implicați în dezvoltarea comunității, investitori, angajați, cetățeni și până la societatea civilă, de faptul că Primaria Bacău este un partener de încredere și previzibil care își respectă angajamentelor luate în fața cetățenilor.

Corupția și incompetența au produs risipa banilor publici, risipa care ne-a adus în situația de astăzi. Risipa, alături de lipsa fondurilor europene sunt rețeta perfectă pentru a duce un oraș în colaps. Primul lucru pe care îl voi face când voi ajunge primar în municipiul Bacău va fi să elimin toate cheltuielile inutile și să reduc până la limita minimă riscul ca  veniturile municipiului și implicit banii băcăuanilor să fie căpușați. Orice inițiativă importantă pe care o voi avea și care va avea impact major asupra comunității va fi dezbătută public. Cetățenii știu cel mai bine să-și gestioneze resursele și nevoile, Primăria trebuie să redevină administrator, nu șef în relația cu băcăuanii. Doar așa banii vor rămâne la cei care îi produc, fie ei angajați sau angajatori, și nu la stat.

Am în vederea promovarea prevenției ca mod de viață. Prevenția în toate aspectele importante este singura care ne garantează succesul. Că vorbim de economie, educație, sănătate sau infrastructură și mediu, prevenția este singura care generează rezultate mari cu investiții minime.

În continuare vă voi explica, pe scurt pentru acum, de ce consider că dezvoltarea economică este singura soluție. În perioada 2016-2019, economia bacăuana a stagnat și în unele ramuri a scăzut, inclusiv turismul – raportat si la propriul istoric cât și raportat la macro-regiunea Nord-Est și la nivel national.

Numărul de firme mari și medii nou înființate este insignifiant iar companiile inovative ne ocolesc din ce în ce mai mult. Investițiile private medii și mari au evitat Bacăul, văzând amatorismul și lipsa de predictibilitate ale administrației actuale.

Băcăuanii au nevoie de slujbe mai bine plătite. Salariul mediu în Bacău este cu peste 20%  mai mic decat cel din municipiul Iași si cu peste 30% mai mic decât în Cluj-Napoca, dar costurile de trai sunt similare. Primăria nu are pârghii directe în a mări salariile băcăuanilor dar poate ajuta  companiile să își micsoreze costurile de producție. Investițiile publice, bine planificate și executate, vor duce la scăderea costurilor de producție în Bacău și implicit la creșterea sănătoasă a salariilor și beneficiilor atât pentru angajați cât și pentru angajatori. Investițiile publice strategice vor atrage noi companii și vor spori veniturile comunității și implicit ale administrației. 

Da, o administrație cu viziune va atrage fonduri europene, dar bugetul pe care noi ne bazăm pe termen mediu și lung este cel al comunității. Creșterea prosperității băcăuanilor și implicit creșterea fondurile locale este înfrânată acum chiar din cauza lipsei investițiilor. Câte unități de învățământ sau spitale private avem? Câte firme mari sau medii nou venite în Bacău avem? i asta pentru că Bacău nu este un mediu sigur pentru oamenii de afaceri.

Dezvoltarea infrastructurii va fi făcută prin atragerea fondurilor europene, o modalitate simplă de a face rost de bani, dar evitată de primarul Necula pentru a ne ține captivi viziunii retrograde psd-iste. Numai așa vom porni motoarele economiei. Odată cu dezvoltarea economică vom putea crește și investițiile majore în sănătate și în educație.  Nu sunt lucruri imposibile, nici măcar greu de făcut. Sunt lucruri de bun simț, dar care necesită voință politică, implicare și dragoste de oameni.

Relansarea motoarelor economiei băcăuane, dublate de modernizarea infrastructurii publice, este singura cale serioasă și onestă de reîntoarcere pentru bacăuanii plecați. Doar cu un mediu economic puternic și o administrație transparentă și profesionistă,  frații, surorile, copiii și părinții noștri plecați în diaspora sau în alte regiuni alte țării vor avea o opțiune reală pentru întoarcerea acasă, pentru reîntregirea familiilor băcăuane. Dezvoltarea economiei locale este singura cale onestă prin care vom putea asigura o educație și o dezvoltare de calitate pentru copii noștri,  cu ajutorul căreia vom avea un oraș verde, atractiv și ofertant atât pentru tineri cât și adulți și un municipiu în care seniorii să traiască cu demnitate.

Strategia mea de dezvoltare locală va fi pusă în dezbatere publică în luna ianuarie și aștept de la dumneavoastră sugestii pentru a fi îmbunătățită. Datoria mea, ca viitor primar, este să fac tot ceea ce depinde de mine pentru ca obiectivele promise să devină realitate. Ma voi gândi, în primul rând, la viitorul comunității și ale familiilor băcăuane, nu doar la prezent și voi realiza proiecte majore, gândite pe termen lung.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*