Educația furată de politizarea PSD – Conferință de presa 28 Noiembrie 2019

Bună ziua!

• Astăzi aș vrea să discutăm, în primul rând, despre semnalul transmis de români la alegerile prezidențiale, despre nevoia de schimbare și de modernizare a României. Aceasta ar fi vestea bună. Dar avem și o veste proastă: în continuare avem probleme în Bacău, probleme ce amintesc de anii ’90 sau de perioada comunistă. Sunt însă sigur că în curând și la Bacău va veni un vânt al schimbării, care să confirme faptul că și băcăuanii își doresc un oraș european.

Alegeri prezidențiale:

• Știm cu toții scorul obținut de președintele Iohannis, pe care USR l-a susținut în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Nu asta e important, mult mai important mi se pare mesajul transmis de români.
• Românii au spus clar că doresc o țară europeană, o țară mai liberă, în care valori precum statul de drept să nu mai fie niciodată puse sub semnul întrebării; o țară în care cetățenii să nu mai fie bătuți și gazați de instituțiile statului, așa cum s-a întamplat la 10 august 2018; o țară în care să conteze voința cetățenilor și nu voința unor politicieni sau a unor grupuri de interese – adică o țară fără penali, dar și fără baroni. O țară a oamenilor care muncesc și care vor să își știe familia și bunurile în siguranță.
• Mesajul a fost transmis de românii din întreaga țară, din diaspora și mai ales din Bacău, iar acest lucru mă bucură căci arată că și aici oamenii au înțeles că avem nevoie de o schimbare profundă.

Probleme din Bacău:

• Schimbarea despre care vorbim la nivel național, faptul că Iohannis a obținut un nou mandat, moțiunea de cenzură împotriva PSD, noul guvern dar mai ales scorul obținut de USR la europarlamentare, se reflectă și la nivelul județelor. Uneori mai timid, alteori mai puternic, dar nevoia de schimbare se simte. Da, avem în continuare aceleași administrații socialiste, corupte, incompetente și politizate care se cred veșnice. Avem în continuare aceleași spitale vechi, nemodernizate, aceleași școli prăfuite, dar toate acestea vor deveni istorie anul viitor.
• Glumind puțin, ați văzut că propaganda PSD ne atenționa că dacă USR și PNL vor veni la guvernare vor închide spitale? Ce să zic, probabil că vom închide cele 8 spitale regionale pe care le-au construit în ultimii 3 ani în România.
• USR nu a făcut niciun secret din faptul că intenționăm să câștigăm Primăria. Indiferent de candidatul pe care îl vom susține, putem spune încă de acum că Sănătatea, Educația și Depolitizarea administrației publice reprezintă o prioritate. Astăzi voi vorbi în special despre două dintre aceste chestiuni.
• Problema școlilor este una gravă și din păcate situația se degradează pe zi ce trece. În orașele din județ, inclusiv în Bacău, profesorii cer disperați de la părinți bani pentru a se acoperi cele mai elementare necesități, precum săpunul, hârtia igienică, detergenți de spălat vasele de toaletă, detergenți de spălat holurile ș.a.
• Primăria a subfinanțata și continuă să subfinanțeze școlile, în ciuda faptului că au existat bani, însă aceștia au fost duși către interese de partid. Nu voi intra acum în detalii punctuale, din respect față de profesorii cu care am discutat și care mi-au expus situația. Cert este însă că în toți acești 3 ani a existat o delăsare atunci când a venit vorba de Educație. Ce vedem la Bacău se întămplă și la Brăila, București, Constanța, sau în alte orașe controlate de socialiști. De altfel, dacă ne uităm la intelectualii din PSD, la doamna Dăncilă, la domnul Ciolacu, la domnul Bădălău, mai nou aflăm că s-a întors și domnul Vanghelie, ei, atunci cam înțelegem de ce.
• Astăzi, la Bacău, suntem în situația în care școlile cer ilegal părinților bani pentru ca copiii lor să poată sta la școală în condiții decente, asta deși părinții plătesc pentru educația copiilor lor prin taxele, impozitele pe care le dau la stat, la nivel central și local. Practic, statul român le cere de două ori bani pentru a oferi același serviciu – și după cum vedem, un serviciu prost.
Insă, ultimul lucru pe care trebuie să îl facem este să întoarcem părinții împotriva directorilor de școli și profesorilor. Situația dezastruoasă a unităților de învățământ este cauzată doar de administrația locală incompetentă.

• Tocmai de aceea, vom face din Educație o prioritate, după ce vom câștiga Primăria Bacău. Aici discutăm atât despre alocări suplimentare de la bugetul local, cât și despre proiecte europene și atragerea investitorilor locali, pentru a ajuta școlile din Bacău. Vom face proiecte clare, deschise, astfel încât să se știe public cum este cheltuit fiecare leu care va ajunge într-o școală. În plus, Primăria se va implica mai mult pentru a premia elevii cu rezultate bune la învățătură, pentru a-i obișnui de mici pe copiii cu ideea că dacă fac performanță vor veni și recompensele.

• O altă chestiune șocantă pentru mine este gradul politizării din instituțiile publice.

• Aici nu discutăm despre vreo investigație jurnalistică ci chiar despre chestiuni pe care chiar liderii PSD le recunosc public, și anume faptul că cei angajați în instituțiile aflate în subordinea primăriei au carnet de partid la PSD!

• Evident că nimeni nu poate fi obligat să intre sau să nu intre într-un partid, însă am văzut o chestiune care se tot repetă în orașele conduse de pesediști: angajații din instituțiile aflate în subordinea primăriei, din primărie, etc au carnet de partid. Exact același lucru se întâmplă și la București, acolo unde în companiile înființate de primarul Firea au fost angajați zeci de mii de oameni a căror singură ocupație este ca o dată pe lună să-și ridice leafa de la casierie.

• Ce înseamnă asta? Înseamnă risipă publică, înseamnă că ne batem joc de banii plătitorilor de taxe și impozite. Sunt curios ce număr de angajați avem în Bacău și care stau degeaba, fără să se justifice salariul pe care îl primesc? Tocmai de aceea vom face o analiză aprofundată. Nu ne va interesa carnetul de partid, ne va interesa strict competența și aportul pe care acel om îl aduce la locul de muncă.

• Am așa sentimentul că doar de aici s-ar putea să găsim bani pentru săpunul, detergentul și cele necesare copiilor din școlile din Bacău.

• Vreau să fiu însă foarte clar. Oamenii care muncesc nu au de ce se se teamă, și probabil că majoritatea își fac treaba bine. Cei care muncesc vor fi apreciați, din toate punctele de vedere. Și stați fără grijă, dacă vom avea un primar de la USR, nu le vom cere niciodată angajaților din primărie să-și facă carnet de partid. Viața politică, viața de partid și chestiunile ce țin de administrația locală sunt treburi diferite. Tocmai de aceea le vom separa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*