Cu un calculator poți fi productiv de oriunde. Acum avem și lege!

Tocmai ce am votat în această săptămână legea ce reglementează telemunca. Concret, toți cei care își pot organiza munca din fața unui calculator, cum ar fi specialiștii în IT, în vânzări, relații cu clienții sau marketing, vor putea face asta chiar din propria lor casă și nu numai.

 

Sunt IT-ist de meserie și cred că noua lege aduce o clarificare foarte bună și necesară în domeniul muncii. Meseriile din industriile creative, de foarte multe ori, nu sunt condiționate de prezența fizică la sediul angajatorului. Nu e ca atunci când ești miner, pescar sau jucător de fotbal profesionist. Poți să realizezi un soft sau o analiză economică și de acasă sau dintr-un restaurant, o cantină sau o cameră de hotel.

Această lege este un pas înainte pentru mobilitatea angajaților care se folosesc de ajutorul oferit de tehnologie. Telemunca, așa cum s-a votat în Camera Deputaților, le asigură angajaților care vor apela la ea aceleași drepturi ca atunci când se deplasau la sediul angajatorului: contract de muncă, asigurări de sănătate. Gândirea birocratică a guvernului PSD nu lipsește nici din aceasta lege – ministerul de resort PSD a reușit să suprareglementeze această inițiativă (spre exemplu legea obliga sa se precizeze in contract o modalitate de pontaj pentru timpul munci – lucru care in opinia mea nu ar trebui legiferat ci lăsat la libera înțelegere dintre angajat si angajator). Datorită acestor suprareglementari (care implică și riscul unor amenzi datorate unor formalisme inutile) grupul USR a votat abținere

Voi unde lucrați de la distanță?

Proiectul de lege adoptat http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=16588

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*