O demonstrație de vorbărie, marca PSD

Mi-aș dori o țară ca afară! O propoziție pe care o auzi des când îi întrebi pe români cum vor să arate România.
Astăzi am fost prezent la ”Invest În România”, un eveniment desfășurat în municipiul Bacău ce a reunit oameni din mediul de afaceri dar și din cel politic.
Propoziția folosită la începutul postării mi-a venit în minte imediat ce invitații au început să vorbească. Cifre frumoase, planuri mărețe, idei pline de speranță și realizări grandioase. Au urmat apoi criticile aduse sufocantei birocrații românești și exemple de țări care ne-au luat-o cu mult înainte.

Ca să rămânem într-o notă concretă în ce s-a întâmplat astăzi voi spune succint ce a făcut Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău și Cosmin Necula, primarul Municipiului Bacău.

Primul a explicat auditoriului, exact ca într-o preafrumoasă campanie electorală, cum a realizat dânsul mari proiecte pentru județ și la final a cules aplauze. Probabil că a plecat de la dezbatere neînțelegând de ce oamenii de afaceri nu dau buzna în județul Bacău.

Cel de-al doilea de pe listă, primarul Cosmin Necula, s-a plâns că nu are suficiente pârghii legale pentru a fi primarul la care chiar și dânsul visa înainte să ocupe acest fotoliu. Și-a adus totuși aminte că, înainte de a fi primar, a fost deputat. Nu a mai spus de ce nu s-a ocupat atunci de legile mult dorite de când este edilul Bacăului.

Poziția domnului Necula a fost, de departe, cireașa de pe tort. Dânsul a ajuns să se plângă de parlamentari că nu îi fac legi menite să-l ajute în munca lui de primar dornic de mărețe realizări.
Am spus ”cireașa de pe tort” pentru că, de fiecare dată când merg la Parlamentul României în calitatea mea de deputat, constat același lucru: majoritatea este dată de PSD-ALDE. Mă uit apoi în curtea Guvernului și observ că și acolo tot PSD și ALDE dețin frâiele destinului acestei țări pentru că ei formează Guvernul. Din moment ce primarul PSD al Bacaului se plânge de legislație în fața oamenilor de afaceri (în loc să le spună cu ce îi ajută) atunci înseamnă că propriul partid nu îl ascultă și nu are de gând sa simplifice și să îmbunătățească legislația, în special pentru mediul de afaceri, sau domnul Necula se pregătește de plecarea din PSD într-un partid de opoziție. Cu siguranță nimic din ce au spus cei doi reprezentanți din vârful PSD-ului băcăuan astăzi nu a ajutat cu nimic mediul de afaceri.

Nimic nou. Au fost în România nenumărate astfel de dezbateri iar țara noastră nu arată decât foarte puțin ca afară.

Investițiile în județul Bacău sunt mici. Centura de ocolire a orașului, municipiu de județ, se chinuie de prea mulți ani să devină realitate. Moldova nu are nici măcar un km. de autostradă. Mulți români au plecat să muncească afară iar în țară ducem lipsă de specialiști.
Apariția unor companii care să dezvolte afaceri cu plus valoare ridicată este o soluție din care noi românii ar trebui să facem o strategie națională. Dar… fără un bazin de profesioniști și fără infrastructură rutieră și aeriană investițiile nu vor fi la nivelul dorit și orice strategie s-ar face, riscă să devină doar vorbărie așezată frumos pe hârtii colorate.

PSD, cel puțin la nivelul Bacăului, are un control politic total. Are, așadar, toate pârghiile să facă măcar un oraș ca afară dacă nu o țară ca afară.
Cu toate acestea PSD nu dă semne că ar face ceva concret. Doar vorbe goale, întâlniri pentru poze, statistici prin care au grijă să se laude cu lucruri mult prea mici față de ce ne dorim să avem.
PSD este partidul care a guvernat România cei mai mulți ani. Ne aflăm însă departe de nivelul unei țări competitive. Acum PSD continuă să ne spună că are idei pline de bune intenții și că nu își dorește decât binele tuturor românilor. Între timp, România se află în multe clasamente din domeniul economic pe poziții de care nu putem fi mândri.
Sunt convins că vorbele ce nu sunt urmate și de fapte nu valorează nimic.

Bacăul exportă din ceea ce produce doar 19 la sută. Asta este realitatea. O cifră mică ce nu reflectă deloc potențialul zonei. După ani și ani de discuții între mediul politic și economic rezultatul este unul neperformant.
Fără fapte vorbele rămân goale. Forme fără fond!
USR nu mai vrea vorbe goale din partea celor care se află la guvernare. Eu nu îmi mai doresc astfel de oameni politici. Nu am intrat în politică doar pentru a arăta niște poze frumoase cu ce am putea face și, atunci când poți face, doar să mimezi. Da, USR este al treilea partid din România dar el nu se află la guvernare. Da, USR are proiecte însă ele nu pot fi puse în aplicare pentru că cei din Guvern iubesc doar vorbele nu și faptele.

Pot, însă, să le cer colegilor din PSD să renunțe la vorbele goale și să treacă la fapte. La fapte pozitive și nu la cum să slăbească justiția sau la cum să lase Moldova fără o autostradă. Știu însă că le este greu să facă ceva bun. Au demonstrat-o de fiecare dată când au fost la guvernare!

Le propun, atunci, o altă soluție. Să renunțe la guvernare și să lase pe alții. USR va face și apoi va vorbi. Voi reveni cu o postare cu informații utile mediului de afaceri din Bacau cât și din toată țara.

P.S.: despre fapte vă invit să vedeți site-ul de mai jos care conține materiale utile pentru atragerea de investiții străine. http://investromania.gov.ro/web/ – Prezentarea video și conținutul site-ului au fost concepute de colegii mei din USR (Manuel Costescu și Oana Bîzgan) care au făcut parte din guvernarea Cioloș din 2016. Organizatorii conferinței de astăzi au prezentat filmul din site dar au omis intenționat să spună cine la realizat.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*