Autoritățile băcăuane ne-au mințit Vă amintiți de…

Autoritățile băcăuane ne-au mințit !

Vă amintiți de inundațiile din 2010 din Săucești? Au fost devastatoare. Dar dacă cineva se uită doar la medii ar putea spune că „în anul 2010 media precipitațiilor în zona Săucești s-a situat în parametrii normali”. Știind impactul dezastruos al ploilor (din vara lui 2010) puteam spune cu certitudine că o astfel de prezentare, a mediei anuale, este manipulatoare și ascunde pagubele reale.   

În același stil au fost formulate comunicatele autorităților băcăuane în cazul incendiului gropii de gunoi a municipiului, care a ars timp de 18 zile. Primaria și Prefectura ne-au spus că pe durata incendiului, in medie, poluarea din aer a fost in limite normale (vedeti poza comunicat Prefectura). Ne-au mințit și ne-au lăsat să respirăm un aer cu o cantitate incredibilă de toxine.

Am extras de pe site-ul oficial al APM, www.calitateaer.ro , datele de la stațiile din Bacău. Colegul nostru de la USR Iași Silviu Gurlui, conferențiar specializat în cercetarea poluanților din atmosferă, a făcut analiza datelor și le descrie: 

  “Din graficul măsurătorilor la stația BC1 în perioada 19-26 august, reiese că, în seara zilei de 19 august și dimineața zilei de 20 august, la poluantul etilbenzen s-au înregistrat depășiri de 14 ori peste limita admisă de lege, la poluantul benzen depășirea a fost de 4 ori mai mare în timp ce, la monoxid de azot, depășirea valorilor maxim admise a afost de 2 ori mai mare.”

Poluant Limita maximă admisă Depășiri
Etilbenzen 2.7 microgram/m3 De 14 ori/ pe 19 seara si 20 dimineața

De 2 ori/ pe data de 20 seara, 23 seara, 24 dimineața, 25 dimineața

Benzen 5 microgram/m3 De 4 ori/ pe 19 seara si 20 dimineața
NO 32 microgram/m3 De 2 ori/ pe 19 seara

Dacă autoritățile consideră că valorile medii ale poluanților sunt cele în măsură să arate că incidentul de la Bacău nu a pus în pericol sănătatea băcăuanilor se află într-o mare eroare. 

Silviu Gurlui, de la USR Iași, ne explică pericolul la care băcăuanii au fost expuse:      “La o citire atentă a caracteristicilor pe care le au substanțele ce au înregistrat depășiri ale limitelor normale se vede clar că Benzenul este o substanță cancerigenă de clasa A. Expunerea pe termen scurt poate duce la iritarea tractului respirator, a ochilor, a pielii și poate duce chiar la amețeli, somnolență și inconștiență la nivele mai ridicate. La rândul său, Etilbenzenul produce efecte neurologice, amețeli, afecțiuni pulmonare, iritarea ochilor și a căilor respiratorii și este, de asemenea, o substanță cancerigenă.”

Datele publice arată fără niciun dubiu că băcăuanii au fost mințiți.

Autoritățile trebuiau să spună clar că în aer sunt noxe foarte toxice, la niveluri ridicate și să indice ce ar trebui să facă băcăuanii pentru a se proteja. În schimb ei eu preferat să se ascundă în spatele cifrelor, spunând că în medie aerul e bun.

La ce ne ajută dacă 20 ore pe zi aerul este curat și patru ore este extrem de poluat? Ne ținem respirația patru ore?

Consider că Primăria și Prefectura Bacău nu și-au îndeplinit cu responsabilitate îndatoririle. Nici în prevenirea aprinderii gropii de gunoi (Primăria o gestiona), nici în stingerea rapidă a incendiului (a durat 18 zile) și nici în informarea populației despre noxele extrem de toxice care au fost în aerul din Bacău.

Solicit Primarului Cosmin Necula cât și prefectului Maricica Coșa să vină urgent cu explicații despre ascunderea datelor reale despre poluarea din timpul incendiului și să ne indice măsurile care le vor lua. Demisia ar fi un început

PS: În acea perioada membri ai filialei USR Bacău si USR Iași au făcut măsurători independente și au confirmat lucrurile de mai sus.

Conferențiar Silviu Gurlui, membru USR Iași – https://www.facebook.com/silviugurlui

Măsurătorile noastre – https://www.facebook.com/deBacauTV/videos/898429910333849/?fref=gs&dti=1116250461743562&hc_location=group

Emisiune – https://www.facebook.com/deBacauTV/videos/898429910333849/?fref=gs&dti=1116250461743562&hc_location=group

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*