Vizită de control parlamentar in județele Bihor și Arad

Săptămâna trecută, am mers împreună cu deputatul de Dâmbovița Dumitru Lupescu, colegul meu din cadrul Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Sigurantă Natională din Camera Deputaților, într-o vizită de control parlamentar în județele Bihor și Arad.

Pe data de 14 martie ne-am îmbarcat din București, la bordul unui avion militar, tip Spartan, cu destinația Oradea. Chiar dacă zborul a părut, la prima vedere, unul fascinant, experiența nu a fost una tocmai lină.

Odată ajunși la destinație am vizitat Centrul de Excelență HUMINT NATO, un reper al performanței armatei române, a cărui activitate este recunoscută și apreciată la cel mai înalt nivel în cadrul NATO.

În această școală se instruiesc soldați pentru misiuni de culegere de informații în scop militar în teatre de operații. Vizita a respectat o strictețe militară. Atat eu, cât si colegul meu, deputatul USR Dâmbovița, Dumitru Lupescu, am avut la dispoziție fix 15 minute să ne schimbăm (și să manâncăm) de la sosire până la începerea oficială a vizitei.

Spre seară am participat la o cină organizată de gazde, după care am mers în vizită, alaturi de colegul meu, la filiala USR Bihor, unde am purtat discuții legate de dezvoltarea partidului la nivel național și local.

A doua zi, miercuri, 15 martie, am plecat în convoi escortat de poliția de frontieră, la ora 08.00 fix, către punctul de trecere a frontierei de la Vama Borș

În urma vizitei, atât eu cât si colegul meu deputatul Dumitru Lupescu, am putut constata că personalul Comandamentului Bihor își îndeplinește misiunea cu succes. Asta în ciuda subfinanțării care a dus la acoperirea posturilor necesare în proporție de doar 80% și la lipsa dotărilor tehnice, acestea fiind acoperite doar în proporție de 30%.

În acest context a fost inevitabilă o întrebare despre coruptia în rândul vameșilor iar autoritățile prezente au răspuns că există un corp intern de control care verifică și semnalează astfel de fapte.

Un punct important al vizitei a fost cel de la IGSU Bihor unde am observat și apreciat tehnica nouă și modernă cât și spiritul de salvator care animă personalul acestei unități de intervenții în situații de urgentă.

Cu toate că au echimante noi și moderne, datorită legislației în achiziții publice, sunt obligați să cumpere piese de schimb la cel mai mic preț (inclusiv pneuri low-cost pentru ambulanțe). Concluzia trasă în urma acestei constatări a fost una cât se poate de clară: existența unei deficiențe legislative gravă. Salvatorii români nu pot interveni pentru a oferi primul ajutor dincolo de frontieră, chiar dacă ei pot ajunge la victime într-un timp de câteva ori mai mic decât echipele din Ungaria. Vom încerca rezolvarea acestei probleme printr-o colaborare cu parlamentarii din țara vecină.

Masa de prânz am servit-o la Centrul Militar Arad unde ”vedetele mesei” au fost fasolea și cârnații. După masă ne-am pornit în vizită către Batalionul 191 Infanterie (situat în mijlocul municipiului Arad). Din păcate, clădirea principală este una aflată într-o stare precară și necesită renovări majore.
Am aflat despre situația acestui monument istoric, care ar fi trebuit să fie oferit municipalității în schimbul renovării unui centru militar de la periferia orașului. Din păcate, primarul Aradului, domnul Gheorghe Falcă, nu și-a respectat, timp de 6 ani, angajamentul față de cetățeni. Baza de la Gai a rămas tot nerenovată. Mai mult, acum câteva săptămâni a semnat o nouă înțelegere cu Ministerul Apărării prin care se angajează, ca din banii cetățenilor, nu doar să renoveze baza de la Gai ci să construiască și 250 de unități locative. Ne bucurăm că filiala USR Arad, pe care am vizitat-o în acea seară, este puternică și are acum motive să se opună actualei conduceri locale.

Joi, 16 martie, am avut o întâlnire cu parlamentarii din Slovacia, membri ai Comisiei de Apărare. Am aflat, cu această ocazie, că problemele pe zona de apărare din Slovacia sunt similare cu cele din România. Există însă și o deosebire. Slovacia nu alocă decât puțin peste 1% din PIB pentru apărare. În schimb, Slovacia oferă, prin reglementările lor legislative, un acces relativ facil al populației la armament ușor prin existența unui număr mare de cluburi de antrenament. După un prânz cu specific slovac vizita s-a terminat și, atât eu, cât si colegul meu, deputatul Dumitru Lupescu, am pornit spre teritoriu unde am ajuns joi noaptea.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*